11 apr 2016

De sportvloer: onder sportvloeren behoren vloeren welke in sporthallen, gymzalen en sportzalen geplaatst worden. Deze vloeren worden in een specifieke mate belast door een specifieke groep en met het aanbrengen van dit type vloer komen een aantal zaken aan bod waaronder de belijning, vloeistofdichtheid, veerkrachtigheid, stroefheid, geluiddempende eigenschappen en de mate waarin schokken worden geabsorbeerd. Daarnaast is het belangrijk dat de sporters niet snel geblesseerd raken.

De standaard afmetingen van een zaalruimte voor bewegingsonderwijs (gymzaal of sportzaal) zijn L x B x H = 22 x 14 x 5,5 meter met een netto vloeroppervlakte van 308 m2.

 

Gymzaal-sportvloer

 

Ondergrond sportvloer

Er zijn een aantal materialen waaruit een sportvloer kan bestaan welke zich door de jaren heen bewezen hebben als een vloer met de juiste eigenschappen. Hieronder staan 3 typen ondergrond welke bekend staan als sportvloer.

– Marmoleum Sport – De marmoleum heeft een dikte van 3,2 mm en is elastisch, zeer duurzaam en geeft een heel fijn loopcomfort. De elasticiteit komt grotendeels door de veerkrachtige ondervloer. De marmoleum sportvloeren zijn vlak-elastische sportvloeren.

Polyurethaan en rubbergranulaat – Op een onderlaag van rubbergranulaat met een dikte uiteenlopend van 5, 7 of 9 mm wordt een minimaal 2 mm dikke polyurethaan gietvloer aangebracht. De sportvloer is multifunctioneel doordat die als vlak-elastische en punt-elastische sportvloer kan dienen.

– Hout – Deze zwevende vloeren bestaan uit drie elementen. De rubberen onderlaag wordt overlaagd met een houten constructie. Vervolgens wordt de houten constructie weer overlaagd met een hardhouten toplaag. Het type hardhout bepaalt door haar kleur mede de uitstraling van de sportvloer.

Alle vloeren hebben als doel het voorkomen van blessures en veilig kunnen sporten!

 

Sportvloer

 

Belijning

Op een sportvloer zitten altijd diverse soorten belijning welke allemaal hun eigen kleur hebben. Deze lijnen zijn ervoor bedoeld zodat op het zelfde veld meerdere sporten volgens officiële veldregels beoefend kunnen worden. Hieronder een klein overzicht van de kleuren van de belijning en de sporten waarvoor deze gelden;

Badminton – Blauw RAL 5012

Volleybal – Geel RAL 1023

Basketbal – Rood RAL 3020

Combiveld – Zwart RAL 9005 of Grijs RAL 7042

Tennis – Wit RAL 9010

Op een combiveld kunnen bijvoorbeeld nog hockey en voetbal beoefend worden.

Enkele belangrijke eigenschappen van de belijningen zijn als volgt;

  • Goede hechting met de ondergrond
  • Slijt-, sloot- en krasvast
  • Flexibel
  • Kleurvast
  • Dun en dekkend aan te brengen
  • Bestand tegen zuren, zouten, logen en oplosmiddelen
  • Korte droogtijd
  • Eenvoudig aan te brengen
  • Eenvoudig in onderhoud

 

Eisen sportvloer

Naast de belijning welke in bepaalde kleuren aangebracht moet worden zijn er nog meer eisen waaraan een sportvloer moet voldoen. Hieronder een klein overzicht;

– Veerkrachtig en stroef (minimaal ISA-USI 1-2, klasse 2 maar bij voorkeur klasse 1)

– De vloer moet schokabsorberend zijn en een drukvaste ondervloer hebben (ISA-M 14).

– Er mag geen hinderlijke vloerreflectie zijn. Kleurreflectiefactor ligt tussen 0,25 en 0,40.

– De belijning moet minimaal zijn en afgestemd op de gebruikers.

– De sportvloer dient een garantietermijn bij oplevering te hebben van 10 jaar. Daarna minimaal een vijfjaarlijkse keuring.

 

Sportvloeren

 

Duurzaam

Er zijn tegenwoordig diverse methoden beschikbaar om de duurzaamheid van de vloeren te kwantificeren zoals de Carbon Footprint en Cradle to Cradle. Alleen geen van deze methoden is echter specifiek bruikbaar voor de analyse van sportvloeren. Wel is er een systeem ontwikkeld voor duurzaamheidsbepaling, gebaseerd op EN14040 en EN14044, welke het product analyseert door zijn gehele levenscyclus. Door deze duurzaamheidsmeting te volgen kan er onder andere een Eco label toegekend worden aan de sportvloeren.

Je reactie