- Door Kornuyt
- Geplaatst in ucrete
- Met 0 Reacties
- PERMALINK
- STANDARD POST TYPE
Ucrete vloer Mora
Jaarlijks is Rob Coumans, hoofd technische dienst bij Mora Productie, naar eigen zeggen een behoorlijk bedrag kwijt aan het onderhoud van de vloeren in de productiehallen in Maastricht. Met name de vloer onder de braadovens is kwetsbaar en niet goed bestand tegen het hete schoonmaakwater. De pilot met de Ucrete vloer die door Kornuyt is aangebracht, is goed bevallen en smaakt naar meer.
Een dun overjasje aan, een haarnetje op en een snelle blik op de net ontluikende baard of een speciaal baardnetje is vereist. Pas dan kunnen de productiehallen van Mora worden betreden. De loempias rollen van de band als Rob Coumans, hoofd technische dienst bij het bedrijf, uitleg geeft over de strenge hygiënische eisen waar de fabrikant van snacks aan moet voldoen. We hebben te maken met voorschriften van de International Food Standard (IFS) en met de eisen van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).
Logisch, want we maken voedsel, aldus Coumans. Beide instanties hebben ook eisen opgesteld voor de conditie van de vloeren in de productiehallen. Tot voor kort was het vooral een kwestie van ieder jaar de vloer waar nodig oplappen, maar beter is het natuurlijk om te investeren in een meer langdurige oplossing; kortom, een nieuwe vloer.Vergis je niet, het onderhoud en het vervangen van de bestaande vloer is ieder jaar een behoorlijke aanslag op mijn budget. Het probleem waar Coumans mee te kampen heeft, is dat de toplaag van de bestaande vloer loslaat en schade vertoont.
De vloer die er sinds de overname van Mora door Unilever in 1995 ligt, is een tweecomponentenvloer. Qua vloeistofdichtheid is die helemaal prima, want de eisen die Unilever op dat gebied aan de vloer stelde waren nog veel strenger dan die van de IFS en de NVWA. Het probleem zit m in de geringe thermische belasting van de vloer, met name de delen die onder de braadovens liggen. Deze worden gereinigd met water van 100ºC, terwijl de vloer tot maximaal 70ºC is te belasten.
Het gevolg is dat de toplaag loslaat en er scheuren ontstaan. Die stukken hebben we iedere keer vervangen, maar dat is eigenlijk meer een kwestie van pappen en nathouden.Een bezoek aan het bedrijf dat de kruiden voor de producten van Mora verwerkt, bracht oplossing.
De Huijbregts Groep in Helmond had nieuwe vloeren aan laten brengen en die waren er heel tevreden over, zeker op het gebied van thermische belasting en vloeistofdichtheid. Op plaatsen waar met heet water wordt gewerkt is een Ucrete vloer aangebracht. Het Ucrete product is ontwikkeld door Basf, uit navraag bleek dat Kornuyt uit Helmond verantwoordelijk was voor het aanbrengen.
VIERCOMPONENTEN UCRETE VLOER
De Ucrete vloer heeft een viercomponententoplaag met een dikte van 10 mm. Absoluut positief kenmerk van de vloer is dat hij thermisch belastbaar is tot 110ºC. Bovendien is de vloeistofdichtheid gegarandeerd. Dit is niet alleen in deze productiehal waar de braadovens staan van groot belang, ook in de keuken en de vormafdeling waar de producten worden gevormd gelden hoge eisen op het gebied van vloeistofdichtheid. Coumans noemt nog een voordeel van de nieuwe vloer: De toplaag van 10 mm is door-en-door gekleurd. Lichte beschadigingen zijn dus niet zichtbaar. Belangrijke bijkomstigheid, naast de hoge thermische belasting, is dat de vloer perfect hecht aan rvs. Wij hebben in de productiehallen namelijk rvs-afwateringsgoten. De oude vloer kwam iedere keer los van deze goten, de Ucrete hecht echter heel goed. Terwijl hij zijn verhaal doet, laat Coumans het verschil zien tussen een deel van de vloer dat is vervangen en een deel dat nog moet worden vernieuwd.
PILOT UCRETE VLOER
De pilot die met de Ucrete-gietvloer is gedaan, betreft in totaal ongeveer 170 m2. Hierbij hebben de mannen van Kornuyt eerst de bestaande vloer tot aan het beton uitgekapt. Vervolgens zijn er sleuven gefreesd voor een optimale hechting van de toplaag. Daarna is de toplaag aangebracht. Alles bij elkaar heeft dat zon veertien dagen geduurd. Maar dan heb ik het over het verplaatsen van de machines en de leidingen in de hal daar zijn we ongeveer een halve week mee bezig geweest tot en met het weer in gebruik nemen van de hal. Het vernieuwen van de vloer onder de braadovens duurde slechts drie dagen.
Het hele proces kan wel sneller, maar dan wordt gebruik gemaakt van een sneller drogende coating die uiteraard duurder is. In totaal wil Coumans 700 m2 vloer laten vernieuwen. Het streven is dat het project medio 2016 klaar is. Een belangrijkere reden dat het niet sneller kan, is eigenlijk een positieve, legt het hoofd technische dienst uit. We hebben het erg druk, goed nieuws dus. Het WK voetbal komt er aan en daarnaast hebben we komende zomer nog een aantal andere grote evenementen waarvoor we een flinke voorraad moeten aanleggen. We draaien zelfs op zaterdag en zondagavond productie. Hierdoor is het nu niet mogelijk om de vloer aan te pakken. Maar ja, dan heb je het in feite over een luxeprobleem, lacht hij.
De planning om een deel van de vloer te kunnen vernieuwen begint volgens Coumans ruim een half jaar van tevoren. We moeten er met de productie rekening mee houden dat we twee weken geen snacks kunnen maken. In de tijd voorafgaand aan de vernieuwing moeten we dus een extra voorraad maken. De werkzaamheden worden in principe in vakanties gepland, periodes dat er sowieso weinig productie hoeft te worden gedraaid. Zo is de eerste fase vorig jaar tijdens het kerstreces uitgevoerd en zullen we komende zomer een volgende fase uitvoeren. Normaal gesproken valt onze rustige periode waarin we de vloer kunnen laten vervangen samen met de bouwvakvakantie, maar C. Kornuyt BV heeft al aangegeven dat ze daar schappelijk mee om zullen gaan.
Klik hieronder en bekijk het officiële magazine verslag: