- Door Kornuyt
- Geplaatst in troffelvloeren
- Met 0 Reacties
- PERMALINK
- STANDARD POST TYPE
Mortelvloeren zijn krasbestendige slipvaste en sterke vloeren welke eenvoudig te onderhouden zijn. Vanwege deze uitmuntende eigenschappen worden ze vaak bedrijfsmatig gebruikt. Ondertussen winnen deze vloeren ook aan populariteit bij de particuliere consument en vind je de mortelvloer steeds vaker terug in de moderne woonkamer, badkamer, keuken of slaapkamer.
Wat is een mortelvloer
Een mortelvloer, ook wel troffelvloer genoemd, is een naadloze vloer welke bestaat uit gekleurde fijne kwarts- of grindkorrels die door een epoxyhars zijn samengebonden. De manier waarop de vloermortel aangebracht wordt geeft een troffelvloer zijn naam. Dit gebeurt handmatig met een vlakspaan en een troffel. Feitelijk is een troffelvloer geen gietvloer maar wordt door sommige vloerenleggers wel tot deze categorie gerekend.
Toepassingen
Mortelvloeren worden veel gebruikt in locaties waarbij goed te reinigen en vooral sterke vloer gewenst is. Hierbij kun je denken aan horeca (keukens), openbare gelegenheden (douche- en toiletruimte) en industriële omgevingen. Door de ijzersterke eigenschappen van deze mortelvloer zie je deze naast de zakelijke sector ook steeds vaker terug in de particuliere sector. Mortelvloeren zijn zoals gezegd zeersterk, volledig vloeistofdicht en en een stuk minder krasgevoelig dan kunststofgebonden gietvloeren.
Kleuren en afwerkingen
Mortelvloeren kunnen in een grote kleuren keuze worden geleverd. De korrelgrootte varieert van 0.3 tot 2mm. Het is ook mogelijk om een figuur of logo in de vloer aan te brengen waardoor je een unieke vloer krijgt. Je kunt kiezen voor een matte of een glanzende afwerking.
Werkwijze aanbrengen
- Als eerste wordt de ondergrond zorgvuldig gereinigd en geschuurd.
- Op de ondergrond wordt een hechtprime aangebracht, deze moet ervoor zorgen dat de vloer goed aan de ondergrond kan hechten. De vloer moet nu gemiddeld 24 uur drogen.
- De bestanddelen van de vloer worden gemixt met elkaar. Vervolgens wordt de vloermortel met een troffel aangebracht op de vloer en gladgestreken met een vlakspaan.
- Twee coatingslagen worden aangebracht die zorgen voor de laatste bescherming van de vloer. De vloer moet nu weer drogen en deze is na 24 uur te gebruiken.
Voordelen mortelvloeren
- Bestand tegen zware belasting
- Bestand tegen zuren en chemicaliën
- Moderne industriële uitstraling en een naadloos karakter
- Mortelvloer is minder krasgevoelig dan een polyurethaan gietvloer
- Eenvoudig te onderhouden en hygiënisch.
- Uitstekend te combineren met vloerverwarming
- Slipvast en geluiddempend
- Nadelen mortelvloer
- Het Industriële karakter, al is dit voor sommigen juist een voordeel
Verschil mortelvloer en steentapijt
Feitelijk zijn allebei de vloeren identiek qua opbouw, het verschil zit hoofdzakelijk in de korrelgrootte van het gebruikte kwarts of grind in de vloer. Steentapijt is een stuk grover van samenstelling en heeft daardoor een andere decoratieve sfeer. Een mortelvloer heeft een wat ‘vlakkere’ look maar is daarentegen weer eenvoudiger schoon te maken dan een steentapijt vloer. Het oppervlakte van een mortelvloer kun je een beetje vergelijken met de samenstelling van een sinaasappelhuid. Deze is niet geheel glad maar anderzijds ook niet grof en ruw. Steentapijt is dat wel.