Ucrete vloer bij Mora aangebracht door Kornuyt
Jaarlijks is Rob Coumans, hoofd technische dienst bij Mora Productie, naar eigen zeggen een behoorlijk bedrag kwijt aan het onderhoud van de vloeren in de productiehallen in Maastricht…
Ucrete vloer bij Mora
Met name de vloer onder de braadovens is kwetsbaar en niet goed bestand tegen het hete schoonmaakwater. De pilot met de Ucrete vloer die door Kornuyt is aangebracht, is goed bevallen en smaakt naar meer.
Een dun overjasje aan, een haarnetje op en een snelle blik op de net ontluikende baard of een speciaal baard- netje is vereist. Pas dan kunnen de productiehallen van Mora worden betreden. De loempia’s rollen van de band als Rob Coumans, hoofd technische dienst bij het bedrijf, uitleg geeft over de strenge hygiënische eisen waar de fabrikant van snacks aan moet voldoen. “
We hebben te maken met voorschriften van de International Food Standard (IFS) en met de eisen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Logisch, want we maken voedsel”, aldus Coumans. “Beide instanties hebben ook eisen opgesteld voor de conditie van de vloeren in de productiehallen.
Tot voor kort was het vooral een kwestie van ieder jaar de vloer waar nodig op- lappen, maar beter is het natuurlijk om te investeren in een meer langdurige oplossing; kortom, een nieuwe vloer. Vergis je niet, het onderhoud en het vervangen van de bestaande vloer is ieder jaar een behoorlijke aanslag op mijn budget.”
Het probleem waar Coumans mee te kampen heeft, is dat de toplaag van de bestaande vloer los- laat en schade vertoont. “De vloer die er sinds de overname van Mora door Unilever in 1995 ligt, is een tweecomponentenvloer. Qua vloeistofdichtheid is die helemaal prima, want de eisen die Unilever op dat gebied aan de vloer stelde waren nog veel strenger dan die van de IFS en de NVWA.
Het probleem zit ‘m in de geringe thermische belasting van de vloer, met name de delen die onder de braadovens lig- gen. Deze worden gereinigd met water van 100ºC, terwijl de vloer tot maximaal 70ºC is te belasten. Het gevolg is dat de toplaag loslaat en er scheuren ontstaan. Die stukken hebben we iedere keer vervangen, maar dat is eigenlijk meer een kwestie van pappen en nathouden.”
Het volledige artikel over de Ucrete vloer bij Mora kunt u hier bekijken.