19 dec 2014

Kitten

Wie is er niet groot geworden met de uitspraak: Als ge het nie mer wit, gebruikte pur of kit.”

Kitten is voor vele doeleinden een geschikt afdichtings- of verlijmend middel. Het heeft bijzonder veel nuttige toepassingen en kan netjes (mits door de juiste vakmensen) afgewerkt worden in vele vormen. Van vroeger uit bestaan er veel onterechte misvattingen over het hedendaagse gebruik van kitten. Kitten is de laatste jaren erg veel doorontwikkeld. Hierdoor is het sterker, bevat het minder schadelijke stoffen en gaat het langer mee. In deze blog wordt het een en ander uitgelegd over het gebruik van de juiste kitsoorten en primers.

Veel kitsoorten kunnen in combinatie met een speciale kitprimer worden aangebracht. Op die manier wordt de verbinding nog sterker. Het is wel belangrijk dat je de juiste primer gebruikt en die zijn er, net als bij de kit zelf, in heel veel soorten. Je hebt kitprimer voor zuigende minerale ondergronden, niet zuigende minerale ondergronden, staal, hout, glas, enz. enz. Dan zijn er ook nog 1 componenten primers, 2 componenten primers, hoog- of laagviskeuze primers. Op de verpakking van de primer staat altijd goed omschreven voor welke toepassingen de primer bedoeld is. Zorg er in ieder geval voor dat de ondergrond voor het aanbrengen van de kitprimer, zeer goed ontdaan van vuil, licht geschuurd en ontvet is. Gebruik daarvoor geen middelen die de ondergrond, primer of de kit zelf, aan kunnen tasten.

 

Foto-19-12-14-12-25-26-225x300

 

Verschillende kitten

Kitten is de verzamelnaam voor dikvloeibare materialen, geschikt voor verlijming of als afdichting. Er zijn meerdere soorten en voor iedere ondergrond of toepassing is wel een geschikte kitsoort te vinden. Globaal gezien zijn de soorten in de volgende categorieën onder te verdelen;

1. Glaskitten (afdichten van alle glas en spiegels)

Zoals de naam al verklapt is glaskitten voor alle glazen ondergronden te gebruiken. Dat zijn onder andere glassponningen, aquariums, alle beglazingen in de bouw, spiegels en verder alles met glazen onderdelen.

Glaskitten heeft als eigenschappen UV-bestendigheid (vergeelt of verkleurt dus niet door daglicht), is blijvend elastisch, kan tegen temperatuurschommelingen en is tevens zeer sterk en in diverse kleuren te verkrijgen.

2. Brandwerende kitten

Soms dienen bepaalde details in de bouw afgewerkt te worden met een brandwerende of brandvertragende kit. In het kort heeft het Bouwbesluit hier het volgende over geschreven;

Een pand wordt opgedeeld in brandcompartimenten en rookcompartimenten. Dit verhindert dat een brand zich ongelimiteerd kan verspreiden. De splitsing is 500 m2 voor logiesfuncties en 1000 m2 voor overige gebruiksfuncties. Goede brandwerende scheidingen houden de brand beheersbaar, stellen gebruikers van het gebouw in staat veilig te vluchten en geven de brandweer de mogelijkheid te blussen en reddingswerk te doen.

De kit wordt toegepast als afdichting van liftschachten, betonelementen, doorvoeren van elektrische bekabeling, beglazing en kozijnen.

De brandwerende kit heeft als eigenschappen dat zij uiteraard zeer moeilijk ontvlambaar is en de hoeveelheid tijd dat de vlammen tegengehouden is afhankelijk van de hoeveelheid materiaal en voegbreedte.

3. Siliconenkitten

Deze kitten wordt toegepast in sanitaire ruimtes zoals badkamers en toiletten. Het heeft een goede hechting op onder ander keramische tegels, toiletpotten en wastafels, tegelvloeren, douchewanden en douchebakken.

De siliconenkit heeft als eigenschappen UV-bestendigheid, (vergeelt of verkleurt niet in daglicht), is blijvend elastisch, is schimmelwerend, kan goed tegen een blijvend vochtig klimaat en temperatuurschommelingen en is in bijna alle RAL-kleuren te verkrijgen.

4. Acrylaatkitten

Acrylaatkit is een variant op siliconenkit maar heeft iets minder toleranties. De kit is namelijk niet bedoeld voor een vochtig klimaat maar is wel overschilderbaar. Het is geschikt voor het afdichten van weinig werkende voegen, naden en kieren bij deur- en raamkozijnen, wanden, plafonds en heeft een hechting op vele ondergronden.

5. MS-Polymeerkitten

MS-Polymeerkitten komt van de woorden Modified Silane Polyether en is een zeer goed verlijmende kit die een goede hechting heeft op vrijwel alle materialen. Ook is de polymeerkit op vochtige ondergronden en zelfs onder water aan te brengen. De betere polymeerkitten hebben een zeer groot rek- en breukvermogen, zijn oplosmiddelvrij en tevens overschilderbaar.

De MS-Polymeerkit heeft als toepassingen UV-bestendigheid (vergeelt of verkleurt niet in daglicht), is zeer sterk, bestand tegen diverse chemische stoffen, kan goed tegen temperatuurschommelingen en vocht, in combinatie met de juiste primer toe te passen op bijna alle ondergronden zowel binnen als buiten.

 

Foto-19-12-14-12-25-26-225x300

 

Hoe bestendig zijn de kitten?

De mechanische bestendigheid komt meestal ter sprake bij afdichting van voegen in vloeren of galerijen waarover voetgangers of voertuigen zich voortbewegen. Een relatief zwakkere kitsoort is dan de siliconenkit omdat deze ondanks de hoge elasticiteit, toch makkelijk scheuren bij een aanraking met scherpe voorwerpen. De polymeerkit daarentegen heeft een hoge mechanische belasting en zal niet snel beschadigen.

De thermische belasting wat inhoudt wat de temperatuurbestendigheid is, ligt bij alle standaard kitten tussen de -20°C en +80°C. Er zijn dan nog diverse siliconenkitten die een hogere belasting aankunnen van rond de 150°C-180°C. De thermische belasting moet niet verward worden met de temperatuurgevoeligheid. Dat houdt namelijk in hoeveel de kit door de temperatuur, in zijn hardheid of elasticiteit beïnvloedt raakt. De kitten met een hogere temperatuurgevoeligheid zijn acrylaatkit of ms-polymeerkit. Siliconenkitten vertonen weinig verandering door grote temperatuurschommelingen.

In een aantal bijzondere gebieden is de chemische bestendigheid bij kitten ook van belang. Dit komt bijvoorbeeld voor in fabrieken waar met schadelijke stoffen en/of reinigingsmiddelen gewerkt wordt. Of bij tankstations waar brandstoffen niet in de ondergrond terecht mogen komen. Er zijn verschillende 1- of 2-componenten kitten, met name polymeerkitten, die hiervoor inzetbaar zijn. De kitten zijn dan nog grotendeels afhankelijk van de concentratie van het chemisch product, hoe lang de kit wordt blootgesteld en bij welke temperatuur. Veel leveranciers hebben op technische productbladen ook staan tegen welke stoffen de kitten bestendig zijn.

Comments

  1. Petra Koks schreef:

    L.s
    Wellicht weet u een oplossing voor ons probleem.Wij hebben een inloopdouche met een stalen douchebak,betoncire op de wand en een randje tegeltjes op de douchebak laten maken.
    Er blijft echter water doordringen in het stucwerk.
    Dit zal te maken hebben met de kitnaad,
    maar hoe en waarmee kan dit worden opgelost?
    Wij worden er een beetje hopeloos van.
    Groet Petra

  2. Kornuyt schreef:

    Wellicht is het een optie om de beton ciré te impregneren zodat deze geen vocht meer opneemt. Tevens grote kans dat het oude kitwerk zijn functie is verloren. Zodoende lijkt het ons raadzaam om het oude kitwerk volledig te verwijderen en te vervangen voor nieuwe. Bij het aanbrengen van nieuwe hoogwaardige kit is het van belang dat deze voortijdig wordt geprimert.

Je reactie