12 sep 2016

Hydrofoberen betekent een waterafstotende laag op uw gevel impregneren. Deze laag dringt de gevel binnen. Binnen enkele maanden tot een paar jaar verminderd deze laag door ultra violette straling. De poriën in de steen zijn dan weliswaar nog steeds bedekt met een dun laagje, waardoor het penetreren van water moeilijk blijft.  Om vocht naar buiten te laten gaan met name in de winter, zal een goed hydrofobeer middel zal nog wel waterdamp doorlaten.

 

hydrofoberen

 

Eventuele risico’s

Als er scheurtjes in uw voegwerk of stenen zitten ,dan kan het water daar nog steeds doorheen komen. Aangezien het water er vervolgens niet uit kan wegens het hydrofoberen, zal het vocht daardoor binnen blijven en voor vochtschade zorgen.

U dient de gevel te reinigen en te onderzoeken of er sprake is van bouwschadelijke zouten of optrekkend vocht. Indien er vooraf geen onderzoek plaatsvindt, kan dit voor ernstige schade zorgen. Hydrofoberen kan ervoor zorgen dat de gevel langdurig nat blijft en daardoor tot zout- of vorstschade leidt, ook als er al een lek is geweest.

 

Voordelen hydrofoberen

De voordelen na hydrofoberen zijn aanzienlijk en de kosten zijn laag. Het is dus best gek dat niet meer mensen dit laten doen. De oorzaak is vaak dat het vrij onbekend is dus laten we alle voordelen eens opsommen:

  • De wateropzuiging van muur en dakpannen daalt
  • Daarmee is een sterk verminderde kans op vochtproblemen binnen
  • Een daling van de stookkosten
  • De aantasting van zure regen daalt eveneens
  • Omdat er minder water kan bevriezen in haarscheurtjes is de kans op scheurvorming kleiner
  • De dooi-bestendigheid van muren wordt sterke verbeterd
  • De vergroening van de gevel is een stuk minder
  • De waterkerende werking is duurzaam

Het hydrofoberen van uw gevel is vaak binnen een dag klaar, afhankelijk van de grootte die gehydrofobeerd moet worden. Daarnaast moet het geheel tenminste vierentwintig uur drogen en voor het beste resultaat een week droog laten worden.

 

Je reactie