- Door Kornuyt
- Geplaatst in coatingvloeren-2
- Met 0 Reacties
- PERMALINK
- STANDARD POST TYPE
Een kunstharsgebonden vloerafwerking die vaak wordt toegepast als afwerklaag, is de vloercoating. Maar wat is een vloercoating precies? Een vloercoating is een afwerking van het oppervlak die wordt toegepast op de mechanisch en /of chemisch belaste horizontale of hellende oppervlakken. De vloercoating wordt aangebracht om de ondergrond te verfraaien en/ of te beschermen. De ondergrond wordt dan beschermd tegen bijvoorbeeld slijtage of indringing/ aantasting door vloeistoffen. De vloercoating kan worden aangebracht in een laagdikte van maximaal 1mm. Een vloercoating met een laagdikte groter dan 1mm wordt een gietvloer genoemd. Een vloercoating wordt vaak in 2 of 3 lagen aangebracht. De totale laagdikte van de vloercoating bedraagt doorgaans 0,3 tot 0,6 mm.
Ondergronden vloercoating
Vloercoatings kunnen op nieuwe, maar ook op bestaande ondergronden worden toegepast zoals:
- Betonvloeren
- Cementgebonden vloeren
- Siergrindvloeren
- Troffelvloeren
- Staal
- Houten vloeren
- Bitumineuze vloeren
- Anhydrietvloeren
Om een vloercoating goed te laten hechten met de ondergrond, is het een vereiste dat de ondergrond schoon en droog is. Dit is mede van belang omdat het indringend vermogen van een vloercoating gering is. Bij de geringste vervuiling kan dit leiden tot vermindering van de hechting. Een coating bestaat uit bindmiddel, vulstof, pigment en eventueel ook uit een oplosmiddel. De meeste vloercoatings zijn een tweecomponentencoating.
Eigenschappen vloercoating
Vloercoatings bieden een duurzame bescherming van de constructie tegen atmosferische invloeden. Indien de vloer vuil is kunt u altijd de vloer reinigen want het is erg gemakkelijk om een vloercoating zelf te reinigen. Een vloercoating is slijtvast, stofvrij, vloeistofdicht en bestendig tegen verschillende chemicaliën. Het is mogelijk om antislip aan te brengen op een vloercoating. Hierdoor wordt de vloer stroever en is het mogelijk om veilig en verantwoord te werken op de desbetreffende vloer. Verder is een vloercoating toepasbaar in diverse glansgraden; hoogglans, zijdeglans, en mat.
Toegepaste vloercoating
Er zijn dus vele soorten ondergronden geschikt om een vloercoating op aan te brengen. Daarnaast zijn er vloercoatings met diverse eigenschappen zoals slijtvastheid, vloeistofdichtheid en soms speciaal gemaakt voor bijvoorbeeld een drinkwatervoorziening. De verschillende soorten vloercoatings ofwel de toegepaste vloercoatings worden hieronder verder toegelicht;
Vloercoating: Epoxy coating
Een harde en starre coating die op veel ondergronden toepasbaar is. Omdat de coating zo hard is, is die sterk maar de kans dat deze breekt na een stootje, is wel aanwezig. Epoxy coatings hebben de neiging te verkleuren door zonlicht.
Vloercoating: Polyurethaan coating
Een polyurethaan als vloercoating is taai-elastisch. Dat wil zeggen dat het licht buigzaam is. Dit zorgt ervoor dat de coating sterk, taai en dus slijtvast is. Deze coating is te verkrijgen als aromatische coating (verkleurt in zonlicht) en als alyfatische coating (behoudt zijn kleur in zonlicht). Deze laatste wordt dan ook vaak als decoratieve toepassing gebruikt.
Vloercoating: Polyurea coating
Deze coating hecht op bijna alle ondergronden, zonder primer. De coating is tevens licht elastisch en extreem sterk. Andere voordelen van deze coating is de snelle uitharding (binnen enkele uren), behoudt zijn kleur in zonlicht, en is zeer chemisch belastbaar.
Vloercoating: PMMA
Een groot voordeel van deze coating is zijn snelle uitharding en prijstechnisch interessanter dan de polyurea. De coating kan absoluut niet in een vochtige omgeving aangebracht worden en heeft een zeer penetrante geur.
Aanbrengen vloercoating
Voordat een vloercoating aangebracht wordt, zal eerst de ondergrond gecontroleerd en voorbehandeld moeten worden. Voor het aanbrengen van een coating is het erg belangrijk dat de vloer stof- en vuilvrij is. Vanwege de geringe laagdikte van een coating blijven verontreinigingen namelijk zichtbaar in de coating.Een vloercoating kan op 3 verschillende manieren worden aangebracht namelijk:
- Rollen
- Gieten
- Spuiten
Er kan voor het aanbrengen van een vloercoating een speciale tweecomponentenroller gebruikt worden. Indien er een primer moet worden aangebracht, wordt er meestal een langharige roller gebruikt. Door het lange haar van de roller wordt de ondergrond beter bevochtigd met de coating.
Een andere methode om een coating aan te brengen, is de coating uit te gieten en vervolgens egaal te verdelen met een trekker. Deze methode wordt vaak toegepast bij grote vloeroppervlakken zoals bedrijfshallen, parkeergarages en fabriekshallen.
De derde methode die wordt toegepast, is het spuiten van de coating op de ondergrond met behulp van een tweecomponentenspuit. Deze methode om de coating aan te brengen is de snelste manier van de drie bovengenoemde. Doordat de coating wordt gespoten is er ook direct een goede ventilatie van de coating. Het is van belang dat er goed geventileerd wordt met betrekking tot het doorharden van de coating. De doorharding verloopt trager bij een slechte ventilatie.
Laagdikte vloercoating
De droge laagdikte van een vloercoating varieert van 0,1 tot en met 1 mm. Meestal wordt de coating aangebracht in twee of meer lagen. Het aantal lagen is afhankelijk van de soort coating en van de toepassing. De laagdikte van een coating is erg belangrijk voor de prestatie van een coating bij een bepaalde dikte. Wanneer afgeweken wordt van de opgegeven laagdiktes, kan dit andere eigenschappen van de coating beinvloeden, zoals; slijtvastigheid, elasticiteit, chemische bestandheid enzovoorts. Bij te dikke lagen kan rimpeling of scheurvorming ontstaan.