- Door Kornuyt
- Geplaatst in vloeren
- Met 0 Reacties
- PERMALINK
- STANDARD POST TYPE
Uitglijden op gladde vloer
Ieder jaar moeten 6300 mensen naar het ziekenhuis omdat ze op de een of andere manier letsel hebben opgelopen door een valpartij in een winkelcentrum of station. Andere locaties waar snel ongevallen in verband met gladheid ontstaan zijn trappenhallen, galerijen, de douche of het zwembad. In veel gevallen van uitglijden zijn botbreuken of hoofdletsel het gevolg. Dit moet dus zeer serieus genomen worden want mensen kunnen in een rolstoel belanden.
Vooral mensen die op leeftijd zijn en mensen die moeilijk lopen, hebben veel kans op bijvoorbeeld een botbreuk door uitglijden. Bent u een eigenaar van een openbare ruimte zoals een winkel, restaurant of zwembad, dan kunt u er het best voor zorgen dat uw vloer veilig is. Er worden tegenwoordig steeds vaker schadeclaims betaald aan mensen die uitglijden op een te gladde vloer.
Gladde vloer: goede balans tussen gladheid en antislip
Het is namelijk zo dat een gladde vloer (vooral als die nat is), zó glad is dat mensen uitglijden en vallen. Aan de andere kant is een antislipvloersoms te stroef waardoor dus ook weer gevaarlijke situaties ontstaan. Soms kan zelfs de glansgraad bepalen hoe men een gladde of stroeve vloer ervaart. Bij een glanzende vloer loop je al snel wat voorzichtiger omdat je verwacht dat de vloer glad zal zijn. Is de vloer dof of mat dan lijkt de vloer stroever. Dat is dus alleen maar psychisch en zit vaak tussen je oren. Om er echt achter te komen wat een veilige vloer is moet er een test uitgevoerd worden.
Gladde vloer meten
Wanneer je een veilige vloer aanbrengt moet je vooral rekening houden met ouderen en mensen die slecht ter been zijn. Er zijn verschillende tests om uit te zoeken en vooral te bewijzen dat je een veilige vloer hebt.
Enkele voorbeelden van antisliptesten zijn;
- Hellend vlakmethode: Deze methode kan alleen in een laboratorium worden uitgevoerd. De hoek van het hellend vlak wordt geleidelijk aan verhoogd totdat het voorwerp of persoon gaat glijden. De hoek wordt vertaalt naar de wrijvingscoëfficiënt.
- Slinger- of pendulummethode: Deze methode kan zowel in een laboratorium of op de vloer zelf worden uitgevoerd. Een rubberblokje wordt met behulp van een slingerarm over het testoppervlak geslingerd. De mate van doorschieten van het blokje geeft de stroefheid van het materiaal weer. Water kan nog toegevoegd worden om het testoppervlak gladder te maken.
- Dynamische wrijvingscoëfficiënt: Deze methode kan zowel in een laboratorium of op de vloer zelf worden uitgevoerd. Met behulp van een antislipapparaat bijvoorbeeld de FSC 2000 wordt een rubberen of leren blokje over een bepaalde afstand over het testoppervlak geschuurd. Over deze afstand wordt de dynamische wrijvingscoëfficiënt gemeten. Water kan nog toegevoegd worden om het testoppervlak gladder te maken.
Welke vloeren zijn het veiligst?
Allereerst moet er gekeken worden wat de toepassing is van de vloer die wordt aangebracht. Een betonvloer als eindlaag in je hotel is natuurlijk niet altijd even fraai. Op een galerij is een betonnen afwerking weer erg normaal maar is niet altijd even veilig. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel manieren om je minerale vloeren zoals beton en natuursteen stroever te maken. De vloer wordt dan met een transparante coating geïmpregneerd waardoor een stroever oppervlak ontstaat, vooral bij nat weer. Deze coatings verkleuren de vloer niet en doen ook niks af aan de reinigbaarheid. Het is belangrijk dat deze manier van antislip maken iedere ± 10 jaar herhaald wordt.
De populariteit en veelzijdigheid van gietvloeren zorgt er voor dat dit type vloeren in veel huizen, openbare gebouwen en fabrieken wordt aangebracht. Het grote voordeel van gietvloeren is dat de antislipgraad en glansgraad in te stellen zijn. Op die manier weet je dus op voorhand al dat je een zeer veilige vloer gaat plaatsen. Ook bestaat de mogelijkheid een gladde vloer te overlagen met een antislip gietvloer.
Het blijkt dus dat er altijd mogelijkheden zijn om een onveilige gladde vloer, veilig te maken.
Antislipvloer reinigen
Het voordeel van een antislipvloer is doorgaans dat die veiliger is. Het nadeel is dat de vloer moeilijker te reinigen is. Dat komt omdat bij een antislipvloer sprake kan zijn van een open poriënstructuur zodat vocht beter weg kan. Dit soort vloeren is makkelijk te reinigen met een ontvetter. Andere antislipvloeren hebben een ruwer oppervlak waarbij poetsdoeken snel verslijten. Voor meer tips en tricks wil ik u doorverwijzen naar onze blog : Vloer schoonmaken.
Hoe ga je om met een (te) gladde vloer?
Niet overal waar je loopt heeft men rekening gehouden met de veiligheid. Dat is ook niet overal nodig, zoals op de schaatsbaan. Er zijn altijd nog manieren om een gladde vloer veiliger te maken zonder dat je een nieuwe vloer hoeft aan te schaffen. In een gladde bedrijfsruimte kun je schoeisel met antislipzolen aan je personeel geven. Als je je vloer aan het reinigen bent en deze dus gladder is dan gewoonlijk, dan moet je waarschuwingsborden plaatsen. Ooit kan het plaatsen van een mat bij de voordeur al veel gevaarlijke situaties voorkomen.
Ben ik als werkgever aansprakelijk voor een gladde vloer?
Zoals aan het begin van deze blog al te lezen was, wordt het steeds belangrijker dat de vloer in je bedrijf veilig genoeg is. Is dit niet het geval en er gebeurt een ongeval dan is de kans groot dat je een schadeclaim moet betalen die tot in de tienduizenden euros kan oplopen. Of je als werkgever aansprakelijk bent heeft met name maken met wat je er allemaal aan doet om je vloer veilig te houden. Hier zijn enkele punten die je je af moet vragen:
- Wordt de vloer vaak genoeg gereinigd? Olie, vetten en ook zand zorgen ervoor dat de vloer plaatselijk heel glad kan worden. Zorg er dus voor dat de vloer regelmatig gereinigd wordt.
- Hoe ziet men als de vloer net gepoetst is? Plaats altijd waarschuwingsborden op een net gepoetste vloer. Licht het personeel in wanneer er veranderingen optreden aan de gladheid van je vloer bijvoorbeeld als er een nieuwe waslaag op je linoleumvloer is aangebracht.
- Hebben mijn werknemers veilige werkschoenen? Als je weet dat je een gladde vloer in je bedrijf hebt liggen dan dien je je werknemers te voorzien van schoeisel met antislip zolen.
Hey very nice blog!