17 sep 2014

Onderhoud balkon door Balkonrenovatie

Het balkon als verlengstuk van uw woonkamer. Of een fijn alternatief op een tuin als je in een appartement woont. Toch nog genieten van de buitenlucht zonder de straat op te moeten. En in de zon genieten van een bakje welverdiende koffie. Het balkon biedt dus vele voordelen aan uw woning. Maar het balkon hangt ook aan de buitenkant van de woning en wordt dus continue blootgesteld aan de elementen. Jaarlijks vangt het veel regen op wat natuurlijk goed afgevoerd moet worden. In deze blog wordt de balkonrenovatie behandeld. Er kunnen door de jaren heen immers veel problemen ontstaan die de uitstraling, en de constructie op zich, benadelen.

 

IMG_4384

 

Is inspectie voor onderhoud balkon noodzakelijk?

Het is altijd zinvol om een inspectie uit te laten voeren om erachter te komen hoe het met de kwaliteit van uw balkon zit. Alle kritische punten worden tijdens een inspectie nagelopen en onderzocht. Er kunnen diverse metingen uitgevoerd worden om inzicht te krijgen over de staat van de constructie. Mochten er gebreken tussen zitten dan zijn die te herstellen door een specialistisch bedrijf. Zo is voor het uitvoeren van o.a. de inspectie en betonreparatie vakmanschap vereist.

 

Foto-15-09-14-15-32-54-300x200

 

Diverse gebreken die de balkon constructie kunnen verzwakken;

  • De vloer is niet vloeistofdicht

Een van de belangrijkste oorzaken voor het verzwakken van het balkon komt omdat water van bovenaf in het balkon kan trekken. Door het aanbrengen van een nieuwe vloeistofdichte gietvloer voorkom je dus een hoop problemen. Het preventief voorkomen van problemen geeft altijd de voorkeur ten opzichte van betonreparatie achteraf.

  • Het roesten van de balustrade

Het komt vaak voor dat de voetjes van balustrades vast geboord zitten in het balkon. Zoals het roesten van de wapening er voor kan zorgen dat het beton weggedrukt wordt, gebeurt bij het roesten van bijvoorbeeld de balustrade hetzelfde. Door de boorgaten zitten er al openingen die gestaag steeds zwakker worden en voor betonrot kunnen zorgen.

  • Het ontbreken van een waterholletje of lekdorpel

Net als bij raamdorpels en kozijnen is het ook bij het balkon van belang dat het water zo snel mogelijk afgevoerd wordt. Als dat niet gebeurt dan kan het water na een regenbui helemaal tot aan de gevel komen. Dit kan resulteren in doorslaand vocht in de gevel en sporen van het lopende water.

  • Het ontbreken van afschot in de richting van de afvoer

Als er geen afschot in de balkonvloer zit of wanneer het de verkeerde richting in loopt dan blijft er vaak water op het balkon staan. Door stilstaand water kan algengroei en dus een groene aanslag ontstaan. Het wordt hierdoor vaak onveilig glad op het balkon. Ook kan het water in het balkon trekken en bij de wapening komen en voor betonrot zorgen. Het is ook belangrijk om het afvoersysteem te controleren op lekkages.

  • Overige lekkages op aansluitingen

Aansluitingen van diverse materialen zorgen altijd voor zwakke plekken in de constructie. Het gaat hier onder ander om haakse hoeken van beton en metselwerk of pvc. Een schuine rand of het aanbrengen van een kitnaad op deze aansluitingen zorgt dan voor een vloeistofdicht geheel.

  • Betonrot en loszittende betondelen

Betonrot is een gevolg van eerder genoemde punten.

 

IMG_4381

 

Hoe ontstaat betonrot aan mijn balkon?

Een veel voorkomend probleem bij balkons is betonrot waar betonreparatie oplossing kan bieden. Het balkon hangt altijd buiten en dan wordt het blootgesteld aan regen, zon en vorst. Vooral de combinatie van regen en vorst kan veel schade aanrichten. Wanneer het balkon niet vloeistofdicht is dan kan de regen tot diep in het beton terecht komen. In de periode dat het hard vriest gaat het vocht in het beton bevriezen en uitzetten. Als gevolg hiervan ontstaan er (haar)scheurtjes die opnieuw weer vol kunnen lopen met water. Als dit lang genoeg doorgaat wordt de wapening bereikt. Omdat het beton inmiddels gescheurd is kan er zuurstof bij de wapening komen. Dan volgt de volgende slechte combinatie namelijk het vochtige staal en zuurstof. Dit resulteert in het corroderen en uitzetten van de wapening. Langzaam maar zeker drukt de wapening steeds meer beton weg en betonrot is een feit. Betonreparatie met de juiste producten is een oplossing voor de lange termijn.

 

Aantasting van de wapening balkon

De wapening in het balkon vangt voor een groot gedeelte de trekkrachten op. Het is dus een heel belangrijk onderdeel van het balkon. Daarbij wordt van te voren door een constructeur berekend hoeveel trekkrachten opgevangen dienen te worden door de wapening. Zo bepaalt de constructeur ook de hoeveelheid en de dikte van de wapening. Door het corroderen ofwel roesten van de wapening wordt langzaam maar zeker het staal vanaf de buitenzijde weggevreten. Hoewel de omtrek groeit, wordt de wapening die nog effectief trekkrachten op moet vangen, steeds dunner. Dus het balkon als constructie wordt steeds zwakker. Een bijkomend nadeel van aantasting van de wapening door corrosie is het wegdrukken van stukken beton. In het ergste geval vallen er grote stukken naar beneden die mogelijk ernstige ongelukken tot gevolg hebben waardoor betonreparatie niet kan uitblijven.

 

Een vloeistofdichte vloer op je balkon

Zoals hierboven te lezen is, werken de problemen van boven naar beneden. Het is daarom van groot belang dat de bovenkant van het balkon vloeistofdicht is. Het is dus altijd aan te raden om een onderzoek te doen of je balkonvloer nog voldoende vloeistofdicht is. Indien dit niet het geval is dan behoort het aanbrengen van een vloeistofdichte gietvloer of coatingsysteem tot de mogelijkheden. Deze systemen zijn in diverse kleuren te leveren. Ook is er een antislip laag op aan te brengen zodat het balkon nog veilig blijft bij bijvoorbeeld regen.

Comments

  1. H schreef:

    Ik begrijp uit bovenstaand bericht dat voor controle van de waterdichtheid van de balkon vloer de hierop liggende tegels verwijderd moeten worden. Dit is bij de controle aan de galerij kant niet gebeurd.
    Ik zie uw bericht met belangstelling tegemoet.
    Vr.groet
    H.C. Musch

Je reactie