21 mei 2014

In dit artikel wordt er uitgelegd wat een vakman nou precies is, waaraan deze te herkennen is en waarom een vakman uw klus beter kan klaren dan een doorsnee ‘beunhaas’.

Vakmanschap wordt volgens de woordenboeken omschreven als; ‘vaardigheid in een beroep of handel, de vaardigheid om hoog kwalitatief werk af te leveren’. Een vakman heeft doorgaans een opleiding doorlopen en weet in alle ‘ins en outs’ van zijn vakgebied.

 

shutterstock_25722121-300x199

 

Waarom zou ik kiezen voor een vakman?

Uit ervaring is gebleken dat goedkoop duurkoop is. We zijn op genoeg locaties geweest waar iemand zelf aan het klussen is geslagen. Dit pakt geregeld verkeerd uit, waardoor u alsnog duurder uit bent. Na de mislukte reparatie zal er alsnog een vakman ingeschakeld moeten worden waardoor de kosten oplopen. Het is aan te raden om u altijd goed in te lezen en informatie te vergaren bij een echte vakman.

 

Waaraan herkent u een vakman?

Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat oplichters zich voor doen als een echte vakman. U laat in zo’’n geval misschien wel iemand die er niks van kan een waardeloze gietvloer leggen waar u absoluut niet tevreden mee bent. Of er wordt een ander project om zeep geholpen. Goede kans dat deze mensen uw probleem zelfs verergeren terwijl u er geld voor betaald. Om u te waarschuwen geven we u in dit artikel een aantal tips waaraan u een echte vakman kunt herkennen.

 

OFFERTE VAN EEN VAKMAN
  • Een vakman zorgt voor een gedetailleerde offerte. In deze offerte staan alle werkzaamheden uitvoerig beschreven en de vakman zal ook alle tijd nemen om de offerte met u te bespreken.
  • Een vakman zal je willen helpen kosten te besparen. Wellicht kunt u als opdrachtgever zelf ook voorbereidende werkzaamheden uitvoeren?

 

ADVIES VAN EEN VAKMAN
  • Een vakman denkt breed. Hij brengt niet alleen advies uit over wat u hem heeft gevraagd, maar hij zal ook meedenken over het onderhoud, de afwerking, veiligheid en eventueel andere opties.
  • Een vakman denkt met u mee. Hij zorgt ervoor dat het project, en alles wat daarbij komt kijken, in orde is. Hij zal in sommige gevallen ook uw voorstellen afraden en u andere keuzes voorleggen.
  • Een vakman houdt rekening met de wijze waarop het gebouw wordt gebruikt. Is het een zakelijk kantoor of is het een woning met huisdieren en kinderen? Dit bepaald mede de keuze voor bepaalde materialen, middelen en constructies.

 

EEN VAKMAN GEEFT HELDERHEID
  • Een vakman geeft aan welke werkzaamheden afgerond moeten zijn alvorens er begonnen kan worden met het project, zodat u niet met vervelende verrassingen geconfronteerd zult worden. Denk aan het bergen van elektra en waterleidingen.
  • Er worden afspraken gemaakt over de afvoer van restmaterialen.
  • Er wordt, alvorens aan het project begonnen wordt, duidelijk gemaakt wat er wel en niet verwacht kan worden. Zorg ervoor dat u en uwvakman hetzelfde resultaat voor ogen hebben.

 

VAKMAN BIED KWALITEIT
  • Een vakmanschap die kwaliteit levert heeft over het algemeen tijd nodig. Hij zal zich niet haasten en het werk snel ‘afraffelen’ maar er voldoende tijd voor nemen.
  • Een vakman kan monsters laten zien materialen of constructies en kan u referenties laten bekijken. Op deze manier kunt u de kwaliteit van zijn werk met uw eigen ogen zien.
  • Kwaliteit uit zich vaak in keurmerken. Een goede vakman heeft hier meestal de beschikking over.

 

Photo-28-11-13-10-40-31-300x168

 

Wanneer huur ik een vakman in?

Of u een klus zelf uit kunt voeren hangt helemaal af van hoe handig u zelf bent en hoe groot de klus is. Is het een klein klusje of een grote reparatie? Een kleine klus kunt u natuurlijk makkelijker zelf uitvoeren, of door een handige kennis. Een grotere klus is weer een ander verhaal. Heeft u affiniteit met techniek en vind het leuk om wat te klussen? Dan kunt u, vanzelfsprekend, eerder een klus zelf uitvoeren dan wanneer u twee linkerhanden hebt. Maar ook als u handig bent in het klussen zelf, kunt u niet alle klussen uitvoeren.

Bij de grotere reparaties en projecten raden wij u aan om contact op te nemen met een vakman. Ook al is het maar om informatie in te winnen en de mogelijkheden te bespreken. Een vakman zorgt er als het goed is voor dat een probleem duurzaam wordt aangepakt. U heeft zelf waarschijnlijk minder hoogwaardige materialen en producten ter beschikking om het probleem duurzaam op te lossen.

 

Aan welke eisen / keurmerken voldoet een vakman?

Verschillende keurmerken kunnen voor u een soort garantiebewijs vormen dat de opdrachtnemer kwaliteit levert en een echte vakman is. Deze keurmerken zijn verschillend per branche waar het bedrijf in actief is. Het is dus aan te raden om allereerst uit te zoeken aan welke keurmerken of certificeringen u de vakman kunt herkennen die u zoekt!

Daarnaast zijn er ook bedrijven die samenwerkingsverbanden aan zijn gegaan met leveranciers. Kornuyt heeft bijvoorbeeld verschillende samenwerkingsverbanden, onder andere met BASF en Remmers Nederland. U kunt ervan uitgaan dat zo’’n ‘preferred applicator’, zoals zo’’n samenwerkingsverband vaak heet, erg goed is in wat ze doen. Deze bedrijven zijn niet voor niets gekozen voor zo’’n samenwerkingsverband.

Voor de klant biedt zo’’n samenwerking veel voordelen. Er wordt gegarandeerd kwaliteit geleverd. Er wordt gewerkt met hoogwaardige materialen die op een goede manier worden aangebracht. Daarnaast is meestal de garantie gezamenlijk geregeld tussen de opdrachtnemer en de leverancier. Extra zekerheid voor u dus!

 

Vooraf betalen bij een klus aan een vakman?

Dit is geheel afhankelijk van het project en van de vakman. De wijze van betaling wordt altijd gezamenlijk besproken en afgestemd. Een echte vakman zet alle afspraken afspraken zwart op wit. Bij grote projecten is het gebruikelijk dat er een aanbetaling wordt gedaan van 30%, dat er 30% wordt betaald bij oplevering en dat de overige 40% naderhand wordt betaald. De 30% aanbetaling komt voort uit de inkopen die het bedrijf voor de klus moet doen.

Wij hopen dat u wat heeft aan deze checklist. Wij adviseren u ook om te gaan voor kwaliteit, ook al kan dit soms wat duurder uitvallen. Goedkoop is vaak duurkoop gebleken. Goedkope projecten vergen vaak zoveel onderhoud en extra reparatiewerkzaamheden dat u uiteindelijk zelfs duurder uit zult zijn.

Je reactie